Ο Ιδρυτής

Γεννήθηκε στον Ξηροπόταμο Δράμας στις 15 Σεπτεμβρίου του 1937. Ο πατέρας του ήταν Ξηροποταμίτης και η μητέρα του Κρυονερίτισσα, από τις Σαράντα Εκκλησίες της Ανατολικής Θράκης. Φτωχοί αγρότες οι γονείς του, όπως οι περισσότεροι χωρικοί την εποχή εκείνη, δύσκολα τα έβγαζαν πέρα με τις ανάγκες της πολυμελούς οικογένειάς τους όπως η διατροφή, η ένδυση, η υπόδηση. Έτσι ο μικρός Ευάγγελος, όπως και όλα τα παιδιά της εποχής, βοηθούσε τους γονείς του στις γεωργικές και οικιακές εργασίες, από τη σχολική μόλις ηλικία.

Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στο Δημοτικό Σχολείο Ξηροποτάμου σε ηλικία οκτώ ετών. Λόγω της βουλγαρικής κατοχής της Ανατολικής Μακεδονίας, τα σχολεία δεν λειτουργούσαν για την ελληνική παιδεία επειδή οι Βούλγαροι είχαν εκδιώξει τους Έλληνες δασκάλους και είχαν τοποθετήσει δικούς τους που δίδασκαν το κυριλλικό αλφάβητο, τη βουλγαρική γλώσσα και τη δική τους Ιστορία. Το σχολείο του χωριού λειτούργησε πάλι ως ελληνικό, το Φθινόπωρο του 1945. Τότε έγραψαν οι γονείς του τον Ευάγγελο στην Α΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου, σε ηλικία οκτώ ετών. Τελείωσε το Δημοτικό το 1951 και το Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας το 1957.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενώ υπηρέτησε δύο χρόνια την πατρίδα ως «οπλίτης – ιατρός» και μετά το απολυτήριο άρχισε αμέσως να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα. Τα πρώτα τρία χρόνια εργάσθηκε ως υπάλληλος του Υγειονομικού Συνεταιρισμού Χωριστής ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας. Το Φεβρουάριο του 1969 εγκαταστάθηκε στο ιδιόκτητο ιατρείο του στη Δράμα, στο λεγόμενο Μέγαρο Παρασκευαϊδη. Συνολικά άσκησε το επάγγελμα του γιατρού επί 28 χρόνια και συνταξιοδοτήθηκε για λόγους υγείας. Από τότε άρχισε να γράφει. Έχει γράψει γλωσσικές μελέτες, διηγήματα, μυθιστορήματα, πολιτικά άρθρα, χρονογραφήματα, δοκίμια, ευθυμογραφήματα, σατιρικά κείμενα, κριτικές. Έχει δώσει στον έντυπο τύπο, περισσότερα από 500 κείμενα προς δημοσίευση.

Ο Ευάγγελος Μαρινόπουλος παντρεύτηκε το 1960 και έχει δύο παιδιά και τρία εγγόνια. Οι μεγάλες αγάπες του είναι η Ελλάδα και η Γνώση.